Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Fjärilshusen – den gröna oasen som främjar biologisk mångfald

2024-07-11, 12:58

I Ormbacka i Järfälla växer det nya grannskapet Fjärilshusen fram – en modern trädgårdsstad med Svanenmärkta hus och solceller på taken. Området omges av blommor och grönska som gynnar naturen och ökar den biologiska mångfalden.

Visionen för Fjärilshusen är att skapa en modern trädgårdsstad som knyter an till befintliga naturvärden med barnperspektivet i fokus för att skapa en trygg och omhändertagen boendemiljö. Namnet ”Fjärilshusen” har inspirerats av platsens karaktär som bland annat utgörs av äng, skog och ett myller av fjärilar. Bonava har i nära samarbete med kommun, arkitekter och övriga samarbetsparter jobbat fram detaljplanen. Premiärträff och säljstart planeras till 1 september.

Smarta dammar samlar regnvatten

Här skapas en grönskande miljö som harmoniserar med den naturliga miljön och bevarar dess naturvärden. Eftersom området ligger på låglänt terräng har utformningen av grannskapet utgått från skyfallsdammar som byggs för att samla regnvatten.

– I skyfallsdammarna kan vattnet strömma naturligt, vilket minimerar risken för översvämning om det regnar mycket. Samtidigt blomstrar dammarna med träd, växter och buskar som ökar det ekologiska värdet, säger Fredrik Hast, landskapsarkitekt för grannskapet.

En lummig oas som gynnar naturen

Här kommer du att vandra bland återplanterade växter, träd med insektshotell och starkt doftande blommor som lockar pollinerande fjärilar, bin och andra insekter som gynnar naturen.

– Marken var tidigare brukad, utan någon natur. Därför har vi fått möjligheten att börja om från början och välja växtmaterial som gynnar insekter och därmed ökar den biologiska mångfalden, säger Fredrik.

Bonava_Fjärilshusen_gatuvy.jpg

Grannskapet smälter in med omgivningen

Oavsett var du befinner dig i trädgårdsstaden, märker du att platserna är utformade och anpassade efter omgivningen.

– När du kommer närmare skogen finns mer skogslik bottenvegetation, medan ytorna närmare husen har en mer ängslik karaktär. Dessutom erbjuder platserna en ny känsla för varje årstid, säger Fredrik.

Gemensamma grönytor för stora och små

De gemensamma ytorna inbjuder till middagar under pergolan med grill, till lek och bus i lekstugorna och på den större gräsmattan. Dessutom blir det gångavstånd till den nya parken som kommunen anlägger.

– De gemensamma ytorna anlägger vi i första etappen för att ängarna ska hinna etablera sig tills de första flyttar in. Dessutom kommer det att finnas gångvägar mellan husen för att lätt kunna ta sig runt. Att ha grönområden där människor kan umgås och röra sig enkelt är avgörande för trivseln och tryggheten, säger Fredrik.

En modern trädgårdsstad med hållbarhet i fokus

I Fjärilshusen i Järfälla kommer du att bo i ett område som är i harmoni med naturen och som främjar ekologisk hållbarhet. Här njuter du av blommande ängar och grönområden samtidigt som du har nära till stadens puls.

Här kan du läsa mer om Fjärilshusen.

Bonava_Fjärilshusen_park-1.jpg