Arkitekten Jan Ytterborns ambition har varit att skapa ett kvarter med en stark identitet och stor variation. Och något som de boende kan känna stolthet över.
– Projektet har vuxit fram i nära dialog med medborgarna. Vi har lyssnat in vad det finns för behov och önskemål hos till exempel sportklubben, Sigtuna OK, och hos de boende i närområdet. Ett direkt resultat av detta är det nya stadsdelstorget där liv och rörelse blir en naturlig del av vardagen. Där kommer det att finnas olika affärsverksamheter och en matbutik med saluhallskänsla, säger Jan Ytterborn.
Livet sker på gatan. I kvarteret Gretas glänta är det offentliga rummet en förlängning av bostaden. Här ska det kännas välkomnade och skönt att vara. Här skapas möten mellan människor. Här är det aktivitet och liv utan att det blir brusigt.
– Entréerna i norr, söder och öster har vi vänt mot gatan, vilket betyder att du kliver rakt in i händelsernas centrum direkt från din bostad. Vi ville utnyttja gatans plats och göra den tillgänglig. De boende i markplan har en uteplats som vetter mot gatan, vilket inbjuder att sitta och njuta av sitt morgonkaffe mitt i folklivet men med en avgränsande zon för att skapa lite distans mellan det offentliga och privata.
Utmärkande för området, är den omväxlande arkitekturen som skiftar var tolfte meter – inspirerad av den gamla Sigtunatraditionen. Nya material, olika balkonger och spännande fönstersättningar skapar en dynamisk variation. Väl tilltagna fönster, som börjar på 30 centimeters höjd, ger en fantastisk ljusföring och skapar stora kvaliteter inifrån och ut. Välkommen till Gretas glänta och upplev det goda livet.