– Vi har försökt skapa ett variationsrikt kvarter med miljöer som utgår från människan. Med input från bland annat workshops och enkätundersökningar har vi utformat ett levande grannskap gjort för interaktion och sällskap, säger Karin Belander, som arbetar med marknadsstrategi och social hållbarhet på Bonava.
Detta sociala fokus märks inte minst på det mysiga gårdshuset. Här kan du arrangera barnkalas och födelsedagsfester året runt. När vädret tillåter finns även pergolan för sommaren grillfester.
– Innergården är viktig i alla grannskap vi skapar. I Kristineberg ville vi skapa ytterligare en sällskapsyta med gårdshuset, som blir en slags förlängning av bostaden. Här finns gott om plats för middagsbjudning och dylikt, tillgång till toalett och ett litet kök, samt en mysig uteplats i anslutning. Gårdshuset är dessutom specialdesignat för att smälta in i miljöerna, med stora glaspartier som ger utblick mot gårdens grönska.
Social hållbarhet är lika viktigt i utemiljöerna som i det egna hemmet. Bostäderna i Kristineberg är välplanerade och varierar från att vara både yteffektiva till mer rymliga, för att kunna möta många olika behov.
– Här finns allt från ytsmarta 1,5or till rymliga femmor. Vi vill skapa möjligheter för flera målgrupper att bo i Kristineberg, och komplettera området som idag har många mindre lägenheter. Du kanske behöver många rum men inte nödvändigtvis kan eller vill betala för mycket yta, eller så kanske du söker gott om förvaringsmöjligheter och stora ytor för samvaro. Vi vill att du ska kunna bo kvar när livet ändras, så många av bostäderna har flexibilitet i planlösningen.
Precis utanför de egna miljöerna i hem och innergård finns dessutom ett gäng lokaler som ska komplettera kvarteret.
– Med husets lokaler vill vi skapa ett levande grannskap som är aktivt större delen av dygnet, med utåtriktade verksamheter vilket skapar en trygg och inbjudande miljö. I ena hörnet är ambitionen att ha en mysig vinbar med deli och kaffe – en självklar mötesplats för grannarna.