Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

3 inredningstips för mysig balkong

Det kan vara svårt att få till den rätta känslan på balkongen. Man vill gärna ha utrymme att röra sig på, utan att det ska kännas kalt och tomt. Så hur gör man för att skapa en utomhusoas med hög mysfaktor? Helt enkelt genom att applicera samma tänk som inomhus. Här har vi samlat tre viktiga komponenter för att få till den mysiga känslan på balkongen.

1. Mattor och textiler

Mattor som går att ha utomhus behöver inte enbart vara mattor som säljs som utomhusmattor. Här funkar till exempel trasmattor i bomull och mattor i jute eller sisal bra. Men det kan vara bra att tänka på att de kommer utsättas för sol, vind och vatten. Alltså ganska mycket slitage. Så välj en matta som går att tvätta, exempelvis en trasmatta i bomull.

2. Belysning

Idag finns det ett brett utbud av belysning, även för utomhusmiljöer. Pendellampor, bordslampor och golvlampor för utomhusbruk finns i alla prisklasser, och med solcellsdrivna lampor kan även uteplatser utan elektricitet få trivsam belysning.

Elektricitet och solceller i all ära, men det är ändå inte många saker som är mysigare än att tända ljus. Inred därför balkongen med många lyktor och ljushållare. Ju fler, desto bättre.

Färgsprakande oas

Här har man verkligen fått till myskänslan med hjälp av textiler, växter och belysning. På golvet har man lagt en matta i naturmaterial för att skapa ett mjukt intryck. I soffan har man valt att ha flera kuddar i mjuka färger, vilket gör sig fint mot den färgsprakande fasaden. Mysfaktorn förstärks av den klassiska ljusslingan i taket, nästan ett måste för varje balkong. Och med hjälp av amplar och växter ramar man in ytan till en härlig utomhusoas.

3. Planteringar och växter

Planteringar är inte bara för trädgårdar. Oftast krävs det nämligen inga stora ytor. På balkongen kan du nyttja både balkongräcken och väggar till odlingslådor. Då hålls golvytan fri för annan inredning. Det är speciellt praktiskt om du har en liten balkong, eftersom den då upplevs som mindre trång än om du ställer allt på golvet. Du kan också använda pallkragar i mindre storlek till planteringar på balkongen. Och om du staplar dessa så kan till och med odla potatis i. Glöm bara inte bort att vattna!

Inspireras av balkongerna i Lugnet

I Hammarby Sjöstad skulle visningslägenheternas balkonger inredas. Balkongerna skiljer sig åt både när det kommer till storlek och form. Här valde man därför att inreda balkongerna på två helt olika sätt. 

Visningsfyrans balkong

Fyrans balkong har en lång men smal balkong. Normalt kanske man hade velat inreda balkongen genom att utgå från kortsidorna, för att den just inte ska uppfattas som långsmal. Men här valde vi att göra tvärt om. Istället för att spela på längden så körde vi på ett långbord längsmed. Tänk dig att duka upp till middag med den här utsikten över området. Om du hellre vill titta på sällskapet än på utsikten, så är det bara att vända denna möbel och skapa ett kortbord med soffor på vardera sida. Det andra bordet kan lätt fällas ihop och ställas åt sidan.

Visningstvåans balkong

Tvåan har istället en ganska kvadratisk balkong mot innergården. Här skapas en mysig hörna för både häng och härligt trädgårdsfix. Med en nätt rottinggrupp, samt ett planteringsbord och en pallkrage så inspireras du till att också våga sig på små odlingar. 

Den mysiga känslan har man verkligen lyckats fånga med hjälp av växter, belysningar och textilier.

För olika personer, fyller balkongen olika funktioner. Innan du börjar inreda din balkong kan det vara bra att ställa sig frågan - vad kommer jag faktiskt använda balkongen till? Låt sättet du vill använda balkongen på, styra både val av inredning och möbler. Då får du en balkong som matchar hur du faktiskt kommer använda den.